Köyümüze yerleşen insanlar şimdiki Gürcistan topraklarında bulunan Batum’a bağlı Macahel ilçesinin Kvabitavi köyünden (Camili-Kayalar) gelmişlerdir. Osmanlı- Rus Harbi (Rumi 1293 ve Miladi 1877) kısaca 93 Harbi sırasında (1877-1878 yılında) Osmanlı toprakları olan bu yerler Ruslar tarafından işgal edilince oturdukları toprakları terk ederek hicret etmek zorunda kalmışlardır.
Batum’dan Ünye’ye kadar gelip konaklayan Osman Usta, Ömer Usta, Bebeloğlu, Hacıoğlu, İmamoğlu, Lazgıoğlu adındaki kabileler bir zaman sonra sahilde baş gösteren Sıtma salgını ve sivrisinek saldırıları sonucunda Ünye’den ayrılarak daha serin ve yüksek olan köyümüzün bulunduğu şu anki alanına gelip yerleşmişlerdir.
Köyümüzün Kilisekar, Matoslar, Artinustalar, Kerpiçlik, Bedikler, Minaslar, Hastoğlebi diye bilinen bölgelerinin daha önce de yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Köyümüzün bulunduğu topraklarda sarı çiçekli Orman Gülü bolca yetiştiğinden köye ilk yerleşenler buranın adına “Sarıyer” adını vermişlerdir.
Cumhuriyetle birlikte yerleşim yerleri kayıtlara geçerken köyümüzün adı “Kabakulak” olarak yazılmıştır. Bir rivayete göre köyün Çorakdere mevkiinde yetişen ve kabakulak hastalığına iyi gelen bir otun (Yıldırım Çiçeği) bol olması sebebiyle bu ismin verilmiş olması, diğer rivayete göre de Karakuş’un Nahiye (Akkuş) olmasından sonra köyün adını “Sarıyer” olarak yazdırmaya giden kişinin Kabakulak hastası olması nedeniyle köy isimlerini yazan memurun buna istinaden köyümüzün ismini “Kabakulak” olarak yazması vesile olmuştur.
Köyümüz her türlü rüzgarı aldığı için köyümüzün adı 1995 yılında köy ihtiyar heyetinin talebi üzerine Esentepeolarak değiştirilmiştir. Resmi ismi Esentepe olan köyümüzün diğer ismi (Kabakulak) de halen halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır.